Zalety stosowania oleju sojowego odgumowanego.
Odgumowany olej sojowy używany jest powszechnie jako składnik natłuszczający różnorodne pasze. Proces powstawania odgumowanego oleju polega na odśluzowaniu, odszlamowaniu i degummingu. Podczas odgumowania dochodzi do oddzielenia wysokiej zawartości fosfolipidów, a następnie usunięcie ich. Olej sojowy w takiej postaci możemy podawać dla bydła, trzody chlewnej oraz owiec.
Co zawiera olej sojowy odgumowany?
Olej sojowy jest niezwykle bogaty w substancje odżywcze, takie jak jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich udział w oleju wynosi od 23 do 26 procent. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są kolejnym istotnym czynnikiem wpływającym na jakość tego produktu. Udział wielonienasyconych tłuszczy wynosi około 50- 64 procent. Wielonienasycone tłuszcze to przede wszystkim kwasy omega, a także liczne witaminy, w tym witamina E, fosfolipidy i antyoksydanty. Do niewątpliwych zalet soi należy też zawartość białka. Koncentracja białka i aminokwasów wpływa też pozytywnie na układ rozrodczy zwierząt i zapobiega problemom w okresie okołorozrodczym. Oleje sojowe odgumowane doskonale działają na stan skóry zwierząt, zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu i przyczyniają się do prawidłowego wyglądu racic. Są także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego źródła energii.
Jakie właściwości ma olej sojowy w żywieniu zwierząt?
Zastosowanie odgumowanego oleju sprawia, że pasze są chętniej zjadane przez zwierzęta, ponieważ olej sojowy charakteryzuje się dużą smakowitością. Są one także, jak już było powiedziane źródłem niezbędnej energii dla zwierząt hodowlanych, a tym samym wpływają na lepszą płodność. Bardzo ważnym atutem, który przemawia za olejem sojowym, jest to, że pozwala na niższe zużycie mieszanki, przy jednoczesnym lepszym i znacznym przyroście masy zwierząt. Należy jednak być rozważnym, aby nie doprowadzić do sytuacji, w której zwierzęta zjedzą za mało paszy. Wówczas zamiast poprawić ich kondycję i wydajność hodowli, dojdzie do sytuacji, w której bydło i trzoda będzie cierpiała na niedobory. Ponadto olej sojowy odgumowany, jako dodatek do pasz, powoduje, że te pylą znacznie mniej, co z kolei wpływa na skuteczną profilaktykę chorób stada, które są narażone na choroby układu oddechowego.
Przechowywanie oleju sojowego:
Olej sojowy dla zwierząt hodowlanych jest zazwyczaj dostarczany w paletopojemnikach. Dlatego też nie ma potrzeby martwić się, o to w jaki sposób zabezpieczyć olej przed zepsuciem, lub w jakich pojemnikach przechowywać. Czasami olej sojowy odgumowany jest też przywożony w cysternach, ale wszystko zależy od indywidualnych potrzeb hodowcy. Paletopojemnik jest przeznaczony na 1000 litrów produktu. Dawkowanie jest zróżnicowane dla poszczególnych gatunków i należy pamiętać, że zarówno zbyt mała ilość oleju, jak i zbyt duża prowadzić może do niedoborów i w konsekwencji do innych problemów z hodowlą. Stosowanie oleju, jako dodatku do pasz pozwala na utrzymanie zwierząt w dobrym zdrowiu, przynosi korzyści ekonomiczne oraz jest stosunkowo łatwe w podaży.